Consell Consultiu de Jutges Europeus

El Consell Consultiu de Jutges Europeus (CCJE) es va constituir en compliment de la Resolució n. 1 sobre mesures per reforçar la independència i la imparcialitat dels jutges a Europa, adoptada per la XXII Conferència de Ministres de Justícia Europeus, que va tenir lloc a Chisinau (Moldàvia) els dies 17 i 18 de juny de 1999.

En aquesta resolució es va acordar l'adopció d'un programa d'acció global per a l'enfortiment del paper dels jutges, que s'hauria de redactar en consulta amb aquests, i també l'establiment, dins el Consell d'Europa, d'un grup consultiu compost per jutges amb una doble finalitat:

  • prestar assistència per a l'execució de les activitats sobre les prioritats identificades en aquest programa.
  • assessorar els comitès directius (Steering Committees) en relació amb l'actualització dels instruments legals del Consell d'Europa.

Tots els Estats membres del Consell d'Europa estan representats, amb veu i vot, al Comitè. 
 Igualment està prevista la participació, sense dret a vot, de la Comissió Europea i del Consell de la Unió, com també de països observadors i països candidats.

D'acord amb els termes de referència del Consell, els representants han de ser designats entre jutges en servei que tinguin un coneixement ampli del sistema judicial del seu país, i la participació en el procés de designació de l'òrgan o l'autoritat nacional responsable d'assegurar la independència i la imparcialitat dels jutges, allà on n'hi hagi, es considera positiva.

El Consell es concep com un òrgan assessor del Comitè de Ministres, mitjançant la formulació d'opinions sobre les qüestions relatives a la independència, la imparcialitat i la competència professional dels jutges, que puguin servir de base per a l'adopció d'iniciatives comunes en el si del segon.

El funcionament del Consell es regeix pels termes de referència, de vigència bianual, establerts pel Comitè de Ministres, en els quals es determina quin tipus d'activitat s'ha de fer i sobre quines matèries. A aquests efectes, el Comitè pot crear grups de treball i demanar informes d'especialistes.

El Consell té un president, que dirigeix les sessions del Plenari, i un vicepresident. La Direcció de Cooperació Legal, dins la Direcció General 1 (Assumptes Legals) del Consell d'Europa porta la Secretaria. Aquesta Secretaria s'ocupa de l'organització de les reunions del Comitè, i també de la preparació dels seus treballs, juntament amb el grup de treball constituït a aquests efectes en el si del Comitè.

El principal resultat visible de l'activitat del CCJE és l'elaboració, el debat i l'aprovació d'informes en la sessió plenària anual.