Presència i col·laboració internacional

Participació activa en projectes de la Unió Europea:

Portal  e-Justice

Participació en el grup de treball de justícia en línia, "Working party e-Justice - e-Law", en què s'analitzen i actualitzen els continguts del portal en cadascun dels projectes que integren el pla d'acció d'e-Justice.

European Case law identifier (ECLI)

Durant el pla d'acció d'e-Justice EU, 2010-2014, es va desenvolupar el projecte ECLI, amb l'objectiu d'obtenir un identificador únic de jurisprudència comuna a tots els estats membres, que permeti la cerca en diferents repositoris de jurisprudència tant d'àmbit nacional com europeu.

El projecte ECLI té com a objectiu seguir desenvolupant noves funcionalitats amb els objectius següents:

  • Simplificar la cerca de la jurisprudència comunitària.
  • Millorar la cerca de jurisprudència sobre múltiples repositoris en tenir un identificador únic (ECLI).
  • Millorar la recerca jurídica mitjançant l'ús de dades vinculades.
  • Millorar d'aplicació del dret comunitari per part del jutge nacional.
  • Reforçar l'enteniment mutu entre les cultures jurídiques dels estats membres de la UE.
  • Permetre l'anàlisi quantitativa de les dades jurisprudencials.
  • Disposar d'una norma ECLI, que perduri amb el pas del temps.
  • Reforçar l'estat de dret, en permetre que la justícia sigui més transparent, mitjançant la millora de l'accessibilitat a la jurisprudència.

Legivoc

Consisteix en la creació d'una base de dades de termes jurídics que permeti als estats membres poder entendre els diferents sistemes legals, fent-los interoperables i, en conseqüència, afavorint l'intercanvi d'informació legal i jurídica i la cooperació judicial.

El CENDOJ forma part d'aquest grup i ha prestat el seu tesaurus del Fons Documental, que té més de 22.000 veus, a la UE com a base de treball, que permetrà, en definitiva, la creació del web semàntic europeu, que garantirà una traducció fidedigna de conceptes jurídics.

Assessories en cooperació jurídica internacional

El CENDOJ participa en projectes d'agermanament europeus, coneguts amb el nom de projectes Twinning. Són treballs de col·laboració entre dues o més institucions europees de països diferents sobre un tema prèviament acordat.

Dins d'aquest camp s'ha participat en:

  • Marroc (2000). Modernisation des juridictions au Maroc.
  • Polònia (2002-2003). Twinning Project 01/IB/JH-02, Strengthening the Capacity of the Services of the Administration of Justice in Poland to combat Crime and Carry Out International Legal Co-Operation.
  • Portugal (2002). Configuració i desenvolupament de les aplicacions informàtiques següents: Projecte “Compendiun” i Solon.
  • Croàcia (2005). P TWINNING CONTRACT CARDS: CR 02/03.05.01 Comp: 2 Development of appropriate administrative and organisational structures "capacity building for the office for the prevention of corruption and organised crime".
  • Bulgària (2005-2008). Projecte: Programa Phare d'agermanament BG-03-IB-JH-01-B (reforma del procés penal) de suport al sistema judicial búlgar. L'activitat va consistir en la creació del lloc web específic del projecte dins de la pàgina web del Ministeri de Justícia a Bulgària.
  • Albània (2010-2011). Projecte Euralius per a la consolidació del sistema judicial a Albània. Es va treballar en els requisits tècnics per a la creació d'una base de dades de jurisprudència.
  • Croàcia (2015-2016). "Projecte Twinning  Improvement of the Enforcement system in the Republic of Croatia", en què es va desenvolupar la pàgina web de l'execució civil, dins de l'existent en el Ministeri de Justícia.
  • Turquia (2016). "Projecte Twinning Strengthening the Legal Aid service in Turkey”. Disseny del contingut de la pàgina web i la campanya d'informació sobre el sistema de justícia gratuïta.

D'altra banda, dins del marc de cooperació jurídica al desenvolupament, cal destacar:

  • República Dominicana.
  • Bolívia (2013). Es va participar, dins del projecte finançat per AECI, en l'elaboració de les línies estratègiques de l'arbre de jurisprudència del Tribunal Suprem del país.
  • Moçambic (2007). Creació d'un centre de documentació.  

Aquests projectes impliquen una millora tant per al país com per al nostre centre en la competència digital i la competència comunicativa en llengües estrangeres. A més, aporten altres beneficis inherents com el desenvolupament de competències més generals relacionades amb el treball col·laboratiu, la negociació, el coneixement intercultural, etc.

Suport tècnic i jurídic en la creació de centres de documentació judicial

Xarxa Iberoamericana de Centres de Documentació Judicial, IberIUS

La Xarxa Iberoamericana de Centres d'Informació i Documentació Judicial és una comunitat de cooperació, concertació i suport recíproc entre els centres i les unitats d'informació i documentació judicial dels països iberoamericans. El Consell General del Poder Judicial va fer les primeres passes amb la creació d'un lloc web específic per a IberIUS la finalitat del qual era servir de suport al procés de gestació de la xarxa que es va anar constituint en els diferents seminaris i congressos de corts supremes i consells nacionals i que manté i administra des de la seva creació el Centre de Documentació Judicial. Aquest lloc web ofereix informació general sobre la xarxa i va aportant tota la informació disponible sobre els diferents seminaris i cimeres iberoamericans.

Cimera Judicial Iberoamericana

El Centre de Documentació Judicial participa en dos dels projectes que es desenvolupen en el marc de la Cimera:

  • Co-coordinadors del Portal Iberoamericà de Coneixement Jurídic.
    El seu objectiu és ser un instrument facilitador de l'assistència judicial en l'àmbit iberoamericà mitjançant la conformació d'una xarxa d'operadors jurídics que duen a terme tasques d'intermediació activa, agilització, reforç, simplificació i facilitació dels mecanismes tradicionals de cooperació judicial internacional, ideada sens perjudici de l'àmbit de competència dels poders legislatius i executius dels estats. Actualment Espanya coordina el projecte, juntament amb Mèxic.
  • Co-coordinadors del grup Noves Tecnologies.
    L'objecte que es persegueix és el d'identificar els nusos crítics que es presenten en la litigació oral, així com les eines tecnològiques que permetin resoldre o mitigar l'impacte que aquesta situació desfavorable pugui presentar dins del procés judicial. Actualment Espanya coordina aquest projecte juntament amb l'Equador.

Participació en congressos i grups de treball

El CENDOJ, com a òrgan tècnic del CGPJ i dirigit, entre altres funcions, a la gestió del coneixement jurídic en benefici de la carrera judicial, intervé en congressos i grups de treball que fan els integrants de la judicatura, amb la finalitat d'elaborar productes d'informació jurídica a través de les noves tecnologies que posteriorment quedin reflectits en el web del poder judicial. Així es crea el promptuari, amb la Xarxa Judicial Espanyola (REJUE), o la base de qüestions prejudicials, amb la Xarxa d'Experts en Dret de la UE (REDUE).

Així mateix, es col·labora en l'elaboració d'eines d'àmbit internacional, dirigides principalment a jutges i magistrats