Atribucions de la Sala de Govern

La Sala de Govern, com a màxim òrgan governatiu col·legiat del Tribunal Suprem, duu a terme la funció de govern del tribunal i, en particular, és competència seva (article 152 de la LOPJ):

1r. Aprovar les normes de repartiment d'assumptes entre les diverses seccions de cada Sala.

2n. Establir anualment, amb criteris objectius, els torns precisos per a la composició i el funcionament de les sales i seccions del Tribunal, i també de manera vinculant les normes d'assignació de les ponències que els magistrats hagin de rellevar-se.

3r. Adoptar, amb respecte a la inamobilitat judicial, les mesures necessàries en els casos de dissidència entre magistrats que puguin influir en el bon ordre dels tribunals o en l'Administració de Justícia.

4t. Completar provisionalment la composició de les sales en els casos en què, per circumstàncies sobrevingudes, sigui necessari per al funcionament del servei, sempre sense perjudici de respectar la destinació específica dels magistrats de cada sala.

5è. Proposar motivadament al Consell General del Poder Judicial els magistrats suplents expressant-ne les circumstàncies personals i professionals que hi concorrin, la seva idoneïtat per a l'exercici del càrrec i per a la seva actuació en un o més ordres jurisdiccionals, les garanties d'un exercici eficaç de la funció i l'aptitud demostrada pels qui ja hagin actuat en l'exercici de funcions judicials o de substitució a la Carrera Fiscal, amb exposició  raonada de l'ordre de preferència proposat i de les exclusions de sol·licitants. Les propostes d'adscripció de magistrats suplents com a mesura de reforç estan subjectes a requisits de motivació idèntics dels noms i de l'ordre de preferència proposats i de les exclusions de sol·licitants.

6è. Exercir les facultats disciplinàries sobre magistrats en els termes establerts en aquesta Llei.

7è. Proposar al president la realització de les visites d'inspecció i d'informació que consideri procedents.

8è. Promoure els expedients de jubilació per causa d'incapacitat dels Magistrats, i informar-los-en.

9è. Elaborar els informes que el Consell General del Poder Judicial  li sol·liciti i la memòria anual expositiva sobre el funcionament del Tribunal, amb expressió detallada del nombre i la classe d'assumptes iniciats i acabats per cada Sala, i també dels que estiguin pendents, precisant-ne l'any d'inici, tot això en referència al 31 de desembre. La memòria ha de contenir, en tot cas, la indicació de les mesures que es consideren necessàries per a la correcció de les deficiències observades.

10è. Proposar al Consell General del Poder Judicial l'adopció de les mesures que consideri pertinents per millorar l'Administració de Justícia en relació amb els òrgans jurisdiccionals corresponents.

11è. Rebre el jurament o la promesa legalment previnguts dels magistrats que integren els respectius tribunals i donar-los possessió.

12è. Rebre informes del secretari de govern, per iniciativa d'aquest o de la mateixa Sala, en tots els assumptes que, com que afecten les oficines judicials o secretaris judicials que en depenen, requereixin algun tipus d'actuació. En aquest cas, el Secretari de Govern tindrà vot en l'acord que es pugui arribar a adoptar.

13è. Promoure davant l'òrgan competent l'exigència de les responsabilitats disciplinàries que procedeixin de secretaris judicials, del personal al servei de l'Administració de Justícia o de qualsevol altre que, sense ostentar aquesta condició, presti els seus serveis de forma permanent o ocasional en aquesta.

14è. En general, complir les altres funcions que les lleis atribueixin als òrgans de govern intern dels tribunals i que no estiguen atribuïdes expressament als Presidents.(…).