L'Escola Judicial compleix 25 anys

El 26 de febrer de 1997, les deu dones i els quinze homes que integraven la 48a promoció de jutges espanyols van iniciar les classes a l'Escola Judicial del Consell General del Poder Judicial, inaugurada vuit dies abans. Un quart de segle després, per les seves instal·lacions —situades a Barcelona, en plena serra de Collserola— han passat un total de 3.569 alumnes, el 65,6% dels quals eren dones.

La posada en marxa de l'Escola Judicial va suposar un canvi radical en la forma de preparació dels jutges seguida fins aleshores, ja que aquesta matèria va deixar de dependre del Poder Executiu per ser assumida en la seva integritat pel CGPJ, fet que va permetre proporcionar als membres de la Carrera Judicial, i als qui aspiren a ingressar-hi, una formació diferenciada de la resta de professions jurídiques.

A partir d'aquell moment, i en els vint-i-cinc anys transcorreguts des de llavors, les desenes d'homes i dones que han format part de l'Escola Judicial han treballat per assolir l'objectiu establert a l'article 307.1 de la Llei orgànica del poder judicial: procurar als jutges espanyols una formació integral, especialitzada i d'alta qualitat.

Els jutges en pràctiques

A l'apartat «dades estadístiques» podeu consultar les dades de l'última promoció en incorporar-se a l'Escola Judicial, la 72a, així com les dades acumulades des de l'inici de l'Escola Judicial a Barcelona: https://www.poderjudicial.es/cgpj/es/Temas/Escuela-Judicial/Formacion-Inicial/Estadisticas/

La formació inicial: el mètode del cas

Un cop aprovades les oposicions, els que aspiren a ingressar a la Cursa Judicial han de superar un curs que inclou tres fases: un programa teòric-pràctic de formació multidisciplinària, un període de pràctiques en diferents òrgans de tots els ordres jurisdiccionals i una etapa final en la qual els jutges i jutgesses en pràctiques exerceixen funcions de substitució i reforç.

Algunes de les metodologies utilitzades per l'Escola Judicial han estat reconegudes en l'àmbit europeu com a millors pràctiques per a la formació judicial: una de les quals és la utilització del cas pràctic obert a través del jutjat virtual.

Sota la premissa que a l'Escola Judicial no es tracta tant de transmetre coneixements que se suposen ja adquirits, sinó sobretot d’aplicar-los, el mètode del cas constitueix la columna vertebral de l'activitat docent i s'ha perfeccionat fins a desenvolupar tres variants diferents:

El cas tancat: el treball se centra en expedients judicials reals ja resolts als jutjats de tot Espanya. Els jutges i les jutgesses en pràctiques elaboren ponències a partir d'aquest material i es generen debats participatius. L'objectiu és posar-se en condicions de resoldre el litigi dictant sentència, previ visionat, si escau, de l'enregistrament complet del judici.

El cas seqüenciat: basat en la recepció progressiva de la informació, comença mitjançant el lliurament als alumnes del tipus de documentació amb què un ciutadà acudiria al seu advocat. Amb aquesta informació prepararan la minuta d'una demanda, que després compararan amb la demanda real, per avançar pas a pas en el desenvolupament del cas. L'últim dia de la pràctica —sol durar una setmana— han de dictar sentència.

El cas obert: en estreta col·laboració amb diversos jutjats, alguns dels casos que hi entren ho fan també, de forma simultània i gràcies a les noves tecnologies, a l'Escola Judicial, que funciona com un «jutjat virtual». Els alumnes segueixen la tramitació i els incidents del procediment i assisteixen a distància al desenvolupament dels actes programats, generalment de judicis verbals i audiències prèvies de judicis ordinaris. En concloure, han de dictar sentència, amb la mateixa informació de què disposa el titular del jutjat i abans que aquest ho faci.

La vocació internacional de l'Escola Judicial

Des de la seva creació, l'Escola Judicial del Consell General del Poder Judicial ha tingut una decidida vocació internacional que es tradueix en la seva participació activa en xarxes de formació judicial en l'àmbit de la Unió Europea, Iberoamèrica i el món àrab.

Així, l'Escola és membre de la Xarxa Europea de Formació Judicial (REFJ), que integra les Escoles Judicials i organismes responsables de la formació dels jutges als estats membres de la Unió Europea; de la Xarxa Iberoamericana d'Escoles Judicials (RIAEJ), que agrupa una trentena d'escoles judicials i instituts iberoamericans de formació de jutges i fiscals; i de la Xarxa de Formació Judicial Euro-Àrab (RFJEA).

A més, l'Escola Judicial és la seu principal de l'Aula Iberoamericana, una iniciativa posada en marxa pel CGPJ per encàrrec dels presidents de les Corts Supremes i els Tribunals Suprems de Justícia iberoamericans el 1997. Des de llavors, un total de 3.724 magistrats, jutges i altres operadors jurídics iberoamericans han participat a les 149 activitats desenvolupades en el marc d'aquest programa.

Commemoració del 25è aniversari

El Consell General del Poder Judicial ha posat en marxa diferents iniciatives per commemorar el vint-i-cinquè aniversari de l'Escola Judicial, que inclou l'edició d'un llibre editat en versions castellà-anglès i castellà-català, totes dues disponibles a la web www.poderjudicial.es en format PDF.

També s'ha elaborat un vídeo institucional —que pot ser visionat a la web— que servirà a partir d'ara de carta de presentació de l'Escola, i s'han dut a terme campanyes a les xarxes socials de Twitter i Instagram a través dels perfils institucionals @PoderJudicialEs i @Esc_Judicial amb l'etiqueta #25aniversariEscuelaJudicial.

Finalment, el 25 de març del 2022 es va celebrar al recinte modernista Sant Pau de Barcelona, un acte de reconeixement a tots els qui han prestat serveis a l'Escola durant aquests 25 anys: directors, professors i personal auxiliar i administratiu.

Durant l'acte, el president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, va destacar el «vincle indestructible» que mantenen tots els qui formen part de la judicatura espanyola amb l'Escola Judicial, «perquè aquesta és molt més que un mer centre de formació per als jutges espanyols»; mentre que el director del centre, Jorge Jiménez, va assegurar que l'Escola és «un referent formatiu mundial» i «una gran ambaixadora del Consell General del Poder Judicial i del nostre país».

L'enregistrament de l'acte commemoratiu es pot veure al següent enllaç:

https://www.poderjudicial.es/cgpj/es/Poder-Judicial/En-Portada/El-presidente-del-TS-y-del-CGPJ-destaca-el--inquebrantable-vinculo--de-la-judicatura-espanola-con-la-Escuela-Judicial